Mijn paarden
My pride and joy!
My pride and joy!
Oscar is mijn held, leermeester, vriend, leider van mijn kudde, kortom..
Wijsheid
Nadat hij strandde in de hengstenkeuring als derde bezichtigings hengst, had ik de kans om hem te kopen.
Samen met Theo van Manen heb ik hem beleerd, zowel onder het zadel als voor de wagen, wat een super karakter had hij toen al!
In 1996 werd hij F.S.P. kampioen gelderse paarden. Ik heb hem uitgebracht in de wedstrijdsport maar liep tegen wat problemen aan omdat hij behoorlijk lang en breed was, niet de makkelijkste om te verzamelen.
In 2007 via een lange zoektocht bij Marijke de Jong uitgekomen. Begonnen met het rechtrichten en ook de cinics van de Deense Grootmeester Bent Branderup gaan volgen.
In de zomer van 2009 brak hij zijn achterbeen en beschadigde hij zijn buitenste knieband zwaar door een incident in de wei.
Natuurlijk stortte mijn wereld in, maar ik heb hem binnen een jaar gerevalideerd en in de zomer van 2010 behaalden we de Squiretest.
Mijn passie voor revalidatie was geboren..
Os is nog steeds 5 dagen in de week aan het werk en naast mijn grote vriend ook leermeester voor de interns die hier verblijven.
Holsteiner ruin geboren 2003
In 2010 gekocht, was toen mentaal een zeer grote uitdaging.
Na bezoek van de tandarts bleek dat hij schiefels op zijn lagen had door veel te veel druk van het bit.
Dressuur bleek hij uiteindelijk nooit leuk te gaan vinden, teveel associaties.. daarbij is hij eigenlijk nooit echt volwassen geworden, te lang focussen is niet zijn ding, wordt hij boos van in zijn hoofd.
Buitenrijden daarin tegen vind hij geweldig! Maar ook werken in vrijheid en 'trick training', dus dan doen we dat toch lekker!
Conquistador XXVI x Camelia XXVII
Cartujano hengst geboren 2009
Mijn trots!
Maar wat een vreselijke weg hebben we tot nog toe gehad..
In september 2015 ontmoette ik deze knappe vent en was op slag verliefd. Hij was wat matjes en een beetje rillerig met opstijgen, maar hij was ook nog niet zo lang onder het zadel, dus dat was nog wel trainbaar dacht ik.
De tweede keer dat ik ging kijken, kon ik ook een blokje om op het terrein. Niet wetende dat ik langs zijn oude kudde genoot uit de hengsten kudde moest rijden en hij behoorlijk agressief naar deze hengst was.
Na aankoop thuis bleek dat hij een enorme bloedworm besmetting had. Ontwormen met ivectermine had geen effect en dus moet hij hier in de kliniek voor behandeld worden.
Dat was de reden dat hij zo matjes was dus..
Opstijgen was nog altijd erg spannend en dat bleef ook, na heel veel trainingsuren. Daarbij werd hij ook steeds wat meer verkort in zijn rechtervoorbeen naarmate ik langer reed.
Na diverse onderzoeken in de kliniek bleek dat hij een letsel had aan zijn borstbeen en de aanhechtingen van de borstspieren aan het borstbeen aan de rechterzijde.
Dit verklaarde zijn nerveuze gedrag met opstappen (zadel zakt dan iets omlaag links en daardoor komt er spanning op de aanhechtingen aanhet borstbeen rechts) en het verkort bewegen met het rechtervoorbeen.
Naast grondwerk en longeren met balkjes, kreeg ik het advies om hem in de aquatrainer te laten revalideren.
De tweede keer dat hij daarin stond ging het vreselijk mis...
Er werd een paard afgeladen net naast de aquatrainer. Hier werd hij wat onrustig door en wilde kijken wat er gebeurde.
Door de druk van de touwen aan zijn halster schoot hij in de achteruit en kwam vast te zitten onder de stang van de aqua trainer. In paniek begon hij ook nog omhoog te komen om onder de druk van de stang uit te komen, kortom het was paniek alom!
Resultaat: een breuk in zijn tweede lumbale wervel..
Na 3 jaar revalidatie met ups en downs zijn we nu eindelijk aan het opbouwen.
Janek Vluggen heeft hem na alle behandelingen die hij in de kliniek al gehad had in zijn lijf de laatste grote zet gegeven.
Of hij ooit een rijpaard kan worden weten we niet, maar vooralsnog is hij iedere dag sterker aan het worden!
Donnerslag x Maraton
Zweeds warmbloed geboren 1997
Kwam in mei 2016 binnen vanuit België om gerevalideerd te worden.
Na diverse onderzoeken en behandelingen bij SMDC door Dhr. Frans van Toor, bleek dat hij op 3 plaatsen schade had aan het nuchal en dorsal nuchal ligament.
Op de plaats waar deze aanhecht aan de schedel, onder het zadel en net achter het zadel.
Daarbij had hij ontstekingen aan zijn SI gewrichten, zijn lumbale wervels en verkleefd litteken weefsel aan zijn rechterheup.
Na revalidatie bleek dat er echt nog wel een top rijpaard op stal stond en als dank voor alle training en inzet en omdat Donner het zo goed had bij mij, heeft zijn eigenaresse hem aan mij geschonken
Ik ben haar nog iedere dag dankbaar voor dit enorme cadeau..
Afgelopen jaar heeft de tandarts Martijn Goumans helaas zijn voortanden op 3 na moeten verwijderen.
Niet omdat hij EOTRH had maar omdat zijn tanden gewoon echt rot waren, maar waarschijnlijk door de grote hoeveelheden krachtvoer met suiker die hij gehad heeft in zijn sportcarriëre.
Donner word nog steeds 5 dagen in de week getraind en beheerst bijna alle Grandprix oefeningen.
Cartujana merrie geboren 2009
In de zomer van 2018 bezochten we Yeguada Manuel Leal in Madrid.
Dit is de fokker van de hengst van Anneke Hollanders, Hispano LXVI.
Ik was op zoek naar een jonge hengst, maar een merrie had besloten dat ze ons wel leuke mensen vond.
Zodoende is Marinera naar Nederland gekomen, om met haar te gaan fokken.
Omdat ik vind dat ook een fokmerrie alle opvoeding, goede training en de beste gezondheid verdiend hebben we haar dit jaar een jaar rust gegeven voor wat betreft een veulen.
Maar daar voor in de plaats hebben we haar in training gezet aan de longe en met het werk aan de hand en sinds de zomer ook beleerd onder het zadel. Een goed veulen begint bij gezonde ouders, dus daar investeren we nu eerst in!
In de toekomst komen er hier dus zuivere Cartujano veulentjes ter wereld!
PRE merrie geboren 2010
Pretty Girl!
Hoe Florance (of Flor voor insiders) bij mij is gekomen is een mooi en liefdevol verhaal..
Ik heb Flor vorig jaar februari opgehaald uit Noord Holland om haar verder op te leiden en een nieuwe eigenaar voor haar te vinden.
Een lesklant en goede vriendin van mij, had Flor overgekocht van de eerste eigenaresse. Ze was te koop, omdat er geen vertrouwen was tussen beide en hierdoor zowel een angstig paard als een angstige ruiter waren ontstaan.
Helaas door persoonlijke omstandigheden had mijn vriendin veel te weinig tijd om zowel Flor als haar andere paard te trainen en zodoende kwam Flor uiteindelijk bij mij terecht.
Ik ben eigenlijk helemaal geen ‘merrie’ mens, maar Florance had al heel snel mijn hart gestolen en besloten dat ik ‘haar mens’ was en dat ze graag bij mij wilde blijven.
Florance eigenaresse gunde het haar zo om een fijn thuis en goede opleiding te krijgen dat ze van mij werd en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!
Ze is zo'n ongelofelijk fijn en slim paard om mee te werken, ik zie een super gave toekomst als rijpaard voor haar tegemoet!!
Maar ze mag ook een veulentje krijgen hier, daar zal ze ook erg blij van worden denken we..
Ons kleine draakje..
As grey moon heet hier gewoon Solero en is de beste vriend van Vittorio.
Ze staan samen in een grote wei met schuilstal, waar Solero bepaald wie er binnen of buiten staat. Tja ook als het regent.. Dan zie ik Vitto soms net voor de stal staan en staat Solero lekker binnen hooi te eten.
Maar deze twee zijn bijna onafscheidelijk en ik ben heel dankbaar dat mijn hengst zo altijd sociaal contact heeft.
Solero was eerst van Anneke, maar toen zij weer naar België terug ging verhuizen kreeg ik Solero als verjaardags cadeau, omdat ze het Vittorio niet aan kon doen zijn beste vriend mee te nemen.
Solero wordt nu 5 dagen per week getraind aan de longe, in het werken aan de hand en in 'trick training'.